CE ESTE ROZACEEA SI CUM SE MANIFESTA?
Rozaceea este o afectiune inflamatorie cronica (se manifesta prin inrosirea pielii), frecventa, insa putine persoane se prezinta la medic in stadiile incipiente, pentru diagnostic si tratament.
Apare in general dupa varsta de 30 ani, mai ales la femei, dar si barbatii pot fi afectati. Rareori apare din adolescenta. Tipurile de piele mai deschisa ( par blond, roscat, ochi deschisi la culoare) sunt mai predispuse la dezvoltarea rozaceei.
Rozaceea in forma moderata sau severa creeaza intr-un procent semnificativ (in peste 80% din cazuri) nu numai disconfort, ci si sacderea increderii si stimei de sine si numai tratamentul este cel care poate imbunatati calitatea vietii pacientului.
Manifestarile de debut din rozacee sunt episoade sporadice de inrosire ( “flushing”) a zonei centrale a fetei (obraji, nas, frunte), uneori dificil de sesizat, insotite sau nu de senzatie de caldura locala, arsura, intepaturi, tensiune si uscaciune a pielii. Sunt spontane sau declansate de expunerea la factori favorizanti: soare, frig, vant, consum de bauturi fierbinti sau alimente condimentate, alcool, bai fierbinti, sauna, stress, anumite medicamente vasodilatatoare sau produse cosmetice ( cu alcool, parfumuri, AHA, BHA).
Vasele fine (capilarele) din structura pielii se pot dilata, devin vizibile si genereaza roseata difuza ( cuperoza ) cu stelute vasculare ( telangiectazii ) la inceput pe obraji si pe nas, iar in timp fenomenul se extinde pe frunte, barbie, gat si in jurul gurii. Uneori se manifesta si pe urechi, scalp sau piept. Apoi roseata devine permanenta. Aceasta este primul grad de rozacee: forma eritematotelangiectazica. In rozacee pielea poate fi grasa sau cu tendinta de uscare si ingrosare (devine rugoasa).
Stadiul urmator este asocierea intre roseața permanenta si aparitia de cosuri si noduli rosii, forma cunoscuta sub denumirea de rozacee papulopustuloasa. Afectarea nasului (rinofima), prezenta la barbati, se manifesta prin ingrosarea si modificarea culorii pielii de la nivelul piramidei nazale si hiperplazia (ingrosarea) glandelor sebacee. Rozaceea oculara consta in inrosirea ochilor si umflarea pleoapelor, pana la aparitia blefaritei sau conjunctivitei, manifestate prin senzatia de nisip in ochi, sensibilitate la lumina si prezenta de scuame.


CARE SUNT CAUZELE ROZACEEI?
CUM SE EFECTUEAZA DIAGNOSTICUL IN ROZACEE?

ESTE EFICIENT TRATAMENTUL MEDICAMENTOS? DAR CEL LASER ?
Datorita variabilitatii semnelor bolii, fiecare pacient cu rozacee trebuie evaluat clinic cu atentie, dar si ajutat sa identifice factorii care ii declansează sau agraveaza puseele.
Tratamentul medicamentos local si general actioneaza asupra simptomatologiei, dar si asupra cauzelor. In functie de stadiul evolutiv, initial se alege varianta potrivita pentru a ieși din puseu, iar pe termen lung este necesara o ingrijire permanenta si ajustarea medicatiei corespunzător cu evolutia.
Tratamentele prescrise de medic sunt locale, creme antimicrobiene, antiparazitare si vasoconstrictoare, keratolitice ( cu acid azelaic, metronidazol, ivermectin sau brimonidine, tretinoin), iar tratamentul sistemic cu anumite antibiotice amelioreaza semnificativ atat simptomatologia, cat si calitatea vietii pacientului cu rozacee. Se asociaza pre si probiotice, in functie de caz.
Tratamentul LASER VASCULAR VBEAM CANDELA si LASER GENESIS CUTERA sunt de electie si actioneaza eficient asupra componentei vasculare, topind vasele si reducand roseata difuza.
Pentru afectarea oculara se folosesc antiseptice locale si lacrimi artificiale, pentru a preveni leziuni permanente pe cornee.
Cum afecteaza rozaceea calitatea vietii?
Aspectul rosu al fetei, disconfortul creat de simptome, supozitia eronata a celor din jur legata de emotivitate sau consumul de alcool afecteza serios comportamentul pacientului cu rozacee, ii scad increderea in sine si ii conditioneaza interactiunile profesionale si sociale.
Ce trebuie sa stim despre ingrijirea pielii cu rozacee?
Rozaceea este o afectiune cronica. Pe langa tratamentul de lunga durata, evitarea factorilor favorizanti, ingrijirea zilnica a pielii cu produse cosmetice adecvate este la fel de importanta in mentinerea echilibrului clinic.
Tenul cu rozacee este sensibil, poate fi uscat sau gras, mai vulnerabil dupa aplicarea tratamentelor topice, cu modificari pe parcursul anului, in functie de anotimp, alimentatie. Medicul dermatolog recomanda un protocol de tratament si ingrijire, in care produsele cosmetice sa fie destinate tenului cu rozacee si aplicate intr-o anumita succesiune, insa este foarte importanta complianta pacientului.
Acesta va trebui sa stie sa evite cosmeticele care contin alcool, mentol, parfumuri, ulei de eucalipt sau menta. Sunt de preferat dermatocosmeticele, testate pentru reactii alergice. La achizitia unui produs cosmetic se poate apela la un test: se aplica o cantitate mica pe pielea gatului și se observă daca pielea se înroseste. Astfel se pot evita produse sau ingrediente care pot provoca dermatita de contact, o reactie mai frecventa a pielii afectate de rozacee. De asemenea, pacientii sunt sfatuiti sa foloseasca un numar cat mai redus de produse cosmetice, pentru a evita iritarea suplimentara a pielii.
Expunerea la soare este o alta sursa de agravare a simptomatologiei, evitarea radiatiilor ultraviolete si folosirea cremelor de protectie solara cu indice inalt (SPF 30-50 si UVA) fiind foarte importante în managementul pe termen lung al rozaceei.
Tratamente in clinica
LASER VBEAM CANDELA – Pulsed Dye Laser (cel mai performant din industrie) trateaza vasele rosii, vizibile si roseata difuza (eritemul) de pe fata (aripile nasului, obraji barbie, frunte), gat, decolteu, nodulii inflamatori si cicatricile rosii, recente
LASER VASCULAR CUTERA – trateaza venectaziile (vasele fine, violacee de pe aripile nazale, obraji, barbie )