Ce este acneea si cum se manifesta?

Acneea este o conditie a pielii, frecventa si suparatoare, care afecteaza aproximativ 85% din populatie (femei si barbati) intr-un anumit moment al vietii. Apare deseori la adolescenti (dupa varsta de 12 ani), poate continua si in perioada adulta sau poate sa apara la adult, mai frecvent la femei, dupa varsta de 25 ani. Acneea poate aparea si la bebelusi, in cazuri rare, in primele saptamani pana la 3-6 luni de viata.

Acneea imbraca diverse grade de severitate si forme de manifestare, apare pe fata, gat, spate, piept si brate. Tenul este gras sau mixt, prezinta comedoane (puncte negre si albe), leziuni inflamatorii – „cosuri” (papule, pustule, noduli) care pot lasa pete rosii, maronii sau cicatrici inestetice in procesul de vindecare.

 „Cosurile” apar prin hipersecretie de sebum, keratinizare anormala cu formarea de dopuri ce astupa glanda sebacee, acumulare de bacterii si initierea procesului inflamator local. Dezvoltarea acestor „cosuri’’ profunde in piele, dar si stoarcerea lor, determina ruperea dermului si formarea de noduli si cicatrici.

DE CE APARE ACNEEA?

Cauzele acneei sunt multiple. Activitatea intensa a glandelor sebacee se datorează hipersecretiei hormonilor androgeni, ovarelor polichistice, factorilor genetici, stresului, medicatiei steroide, la care se adauga infectia cu Cutibacterium (Propionibacterium) acnes sau Stafilococ . Fumatul (nicotina) poate juca rol de factor declansator sau favorizant in acnee. 

Alimentația nu constituie o cauza principala de acnee, dar un factor important favorizant îl detin alimentele dulci, cele tip fast food si bauturile dulci (au indice glicemic crescut). Acestea determina valori crescute ale zaharului in sange si stimuleaza inflamatia si productia de sebum. Consumul de lapte, prin continutul de hormoni, stimuleaza si el inflamatia si  secreția de sebum. 

Ingrijirea zilnica  incorectă a pielii cu produse neadaptate tipului de ten, folosirea unor produse de machiaj comedogenice (baza de machiaj, fond de ten, pudra), lipsa demachierii de seara reprezinta cofactori in intretinerea sau agravarea manifestarilor din acnee, dar pot fi si cauza principala pentru acneea indusa cosmetic. Unele produse de ingrijire a parului care contin uleiuri pot genera acnee, in special pe frunte si pe portiunea superioara a spatelui. Hainele de sport stramte, din materiale sintetice, dar si transpiratia pot determina aparitia acneei pe spate.

CUM SE EFECTUEAZA DIAGNOSTICUL IN ACNEE?

Medicul dermatolog evalueaza pacientul cu acnee, stabileste diagnosticul, forma clinica, cere efectuarea unor analize hormonale (numai in anumite forme de acnee si in functie de istoricul pacientului) si apoi stabileste planul de tratament. Uneori poti fi necesare ecografia ovariana, consultul ginecologic si/ sau endocrinologic. 

Cum tratam acneea?

Tratamentul in acnee este complex, uneori de lunga durata si necesita rabdare si complianta din partea pacientului.

Tratamentul in acnee este individualizat in functie de manifestari si de profilul pacientului (varsta, sex, istoric medical). Urmarirea periodica a evolutiei este necesara pentru ajustarea tratamentului, prevenirea reactiilor adverse si a complicatiilor, cu rezultate cat mai bune si pe termen lung. Tratamentele locale presupun aplicarea unor creme, lotiuni, geluri antibiotice, antiinflamatoare, keratolitice si antiseboreice. Tratamentele sistemice presupun administrarea unor medicamente antibiotice, antiinflamatoare, antiseboreice, hormonale pentru perioade variabile, adaptate evolutiei afectiunii. In procesul de vindecare al acneei pot sa apara pete rosii, maronii (hiperpigmentatie postinflamatorie) si cicatrici postacneice de diferite forme si adancimi.

Tratamente in clinica

HYDRAFACIAL – tratament exfoliere, peeling chimic, extractie comedoane, hidratare, aplicare LED light

PEELING CHIMIC – foarte util atat în formele acute, inflamatorii de acnee, cat si pentru indepartarea cicatricilor si a petelor pigmentare rezultate in procesul de vindecare al ‘’cosurilor’’. Tipurile de acizi folositi si concentratiile acestora le va stabili medicul în urma evaluarii, pentru eficienta maxima

LASER VBEAM CANDELA – Pulsed Dye Laser (cel mai performant din industrie) trateaza acneea activa, nodulii inflamatori si cicatricile rosii, recente

LASE MD LUTRONIC – laser fractionat non-ablativ care trateaza customizat (prin utilizare de retinol si acid tranexamic) tenul cu acnee si hiperpigmentatie, regenerand tesutul prin crearea de microcanale in dermul profund

Nd:YAG GENESIS CUTERA – laser non-invaziv care trateaza in 6-8 sedinte cicatricile fine de acnee, reduce dimensiunea porilor, reduce hiperproductia de sebum si uniformizeaza aspectul tenului

VIVACE – radiofrecventa fractionata de ultimă generație folosita cu rezultate exceptionale si definitive pentru indepartarea cicatricilor superficiale, medii, vechi sau noi, rezultate după acnee. In 3- 6 sedinte distantate la 4-6 saptamani se va regenera tegumentul, prin incalzire sub forma unor coloane, proces ce va conduce la remodelarea fibrelor de colagen si elastina si stergerea petelor si cicatricilor

LASER FRACTIONAT CO2RE CANDELA – cea mai avansata si eficienta forma de laser CO2 fractionat utilizat in dermatologie pentru tratarea cicatricilor adanci, recente si vechi, rezultate dupa acnee.

Poze inainte si dupa

Tratament acnee